Fermentált zöldségek bio alapanyagokból
Laktofermentált zöldségek bio alapanyagokból, Möller Ildikó által elkészítve
Az alapanyagok és a felhasznált fűszerek 100%- ban ellenőrzött ükológiai gazdálkodásból származnak!
A fermentálás kifejezés a latin "fermentare", azaz "erjeszteni" igéből származik, melynek gyökere a "fervere", azaz "forr, pezseg" (Magyar Etimológiai Szótár).
Konyhatechnológiailag úgy határozhatjuk meg, mint szerves anyagok mikroorganizmusok segítségével, kontrollált körülmények között történő bontása/erjesztése.
Zöldségek fermentálásakor a növények felületén természetesen is megtalálható baktériumkultúrák végzik az erjesztést.
Mivel ebben a mikroorganikus univerzumban az ún. Lactobacillus baktériumfajok dominálnak, ezt a típusú erjesztést laktofermentálásnak, azaz tejsavas erjesztésnek nevezzük.
E mikroorganizmusok számára a különféle szénhidrátok/cukrok (a tejben a tejcukor vagy a zöldségek szénhidrátdús "húsa") szolgálnak táplálékul, melyeket tejsavvá alakítanak (kémiailag semmi köze a tejhez!).
A légmentesség, a só és az egyre csökkenő pH megvédi az erjesztett savanyúságokat a romlástól.
TOP termékek
Termékajánló
Tanúsítvány