Mitől bio a bio?

Mitől bio a bio?

2008.08.13 09:46

Az ökotermék a biotermék hivatalos, az EU és a magyar jogszabályokkal összhangban lévő elnevezése. Ennek alapján hivatalosan az ellenőrzött ökológiai gazdálkodás keretei között előállított élelmiszer nevezhető ökoterméknek, de a biogazdálkodás, organikus gazdálkodás, ökogazdálkodás hasonló értelemmel bír. A hangsúly tehát nem a végtermék ellenőrzésén, hanem a termesztés, előállítás körülményein van. Utólagos laboratóriumi vizsgálatok alapján nem lehet semmit sem ökotermékké minősíteni.

Az ökogazdálkodás szemléletének középpontjában a természet megóvása, az ember és környezete közti összhang megőrzése és helyreállítása, a talaj termékenységének fenntartása és az ökológiai sokszínűség megőrzése áll. A mezőgazdaság manapság sok mesterséges anyagot használ, mely az élő világ minden szintjén közvetlenül is hat: élő és talajvizeinkre, talajainkra, a levegőre, az állatokra, növényekre és emberekre egyaránt. Ráadásul ezen szerek és a manapság divatos költséghatékonyság miatt a feldolgozott termékek egyre gyengébb minőségűek, így ízfokozókkal, adalékanyagokkal és tartósítószerekkel teszik őket látszólag ízletesebbé és így eladhatóbbá. Nagy szükség van tehát a szelíd módszerek újbóli megismerésére és elterjesztésére.

Az ökológiai gazdálkodás környezeti és gazdasági szempontból egyaránt fenntartható gazdálkodási mód. Sok ezer év gyakorlati tapasztalataira és korunk tudományának eredményeire együttesen épül. Mellőzi a környezetünkre és egészségünkre veszélyes anyagokat, technológiákat (pl.: gyomirtó szerek, génmanipuláció, hormonkezelés stb.), így állít elő egészséges, ízletes és idegen, káros anyagoktól mentes, értékes élelmiszert.

cib