Receptek

Receptek

2008.08.13 09:46

Tej- és gluténmentes gofri

Hozzávalók (kb. 8 pár gofrihoz)
gofrisütő
3 db tojás
600 ml zabital (14%-os)
200 g margarin
200 g kukoricaliszt
200 g rozsliszt (gluténérzékenyeknek rizsliszt)
50 g nádcukor
továbbá ízlés szerint lekvár, puding, mogyorókrém, túró,... 

Elkészítés
A tojást és a zabitalt elkeverjük az olvasztott margarinnal, majd (elektromos) keverővel csomómentesen hozzákeverjük a lisztet és a cukrot. A masszát akár rögtön gofrisütő segítségével ki is süthetjük.
Sütési idő: A gofrisütő típusától függ, pl. egy 650 W-os páros Tefal gofrisütővel kb. 5 perc/pár.
Tipp: A pudingot is lehet készíteni tej helyett zabital felhasználásával, és így a zabital édesítő hatása miatt kevesebb cukorra van szükség.

Csicseriborsó krém

Hozzávalók
botmixer
500 g csicseriborsó
1000-1500 ml (ásvány)víz
200 g margarin
továbbá izlés szerint fokhagyma, hagyma, paprika, fűszersó, egyéb fűszer...

Elkészítés
A csicseriborsóra kb. 2 és félszeres mennyiségű vizet töltünk, majd 10-12 órát állni hagyjuk. Ezalatt a csicseriborsó felszívja a vízet és megduzzad, puhábbá válik (ha a csicseriborsók a végén kilógnak a vízből, akkor célszerű feltölteni addig, hogy éppen ellepje a víz). Ezután a csicseriborsót felforraljuk 1 percig, vagy ízlés szerint tovább. A forró csicseriborsót és a vízet elkeverjük a margarinnal és a fűszerekkel, majd botmixerrel (vagy turmix-géppel) a masszát alaposan felaprítjuk. Végül főzelékként azonnal vagy üres üvegbe töltve és hűtőbe téve később akár szendvicskrémként is elfogyaszthatjuk.

cib