Részletek
A spirulina egy mikroszkopikus méretű baktérium.
Spirál alakban tekeredve nagy, egybefüggő masszát képezve lebeg a víz felszínén.
Természetes formában csak a magas pH-jú, tiszta állóvízben él meg a trópusi, subtrópusi tájakon Közép-Afrika, Ázsia és Amerika területén.
Ilyen természetes vízből sajnos igen kevés van, úgyhogy mesterségesen, ellenőrzött körülmények között, medencében is termesztik a spirulinát.
Sokáig a növények közé sorolták, hiszen zöld színű és fotoszintetizál vagyis a Nap erejét felhasználva nyeri az energiát.
Később megállapították baktérium voltát, ami viszont cseppet sem csökkentette a spirulina értékét, mivel ezzel együtt az is kiderült, hogy a fontos tápanyagokat rejtő sejtek hártyája „puha” és nem veszi körbe a növényekre jellemző sejtfal.
Így könnyebben meg tudjuk emészteni és nagyobb hatásfokkal hozzájutunk a értékes anyagokhoz.
A spirulinát ősidők óta használják étkezési célokra, de néhány évtizede, mint étrend-kiegészítő is elérhető.
Ázsiában főleg az alultápláltság kezelésére ajánlják, a NASA űrhajósai pedig immunerősítés céljából fogyasztják. Számos kutatást végeztek, amelyek során különböző betegségek és állapotok kezelésében vizsgálták a spirulina lehetséges szerepét.
Jelentőség, hatások:
A spirulina szuperélelmiszer, vagyis rendkívül gazdag táp- és ásványi anyagokban, vitaminokban, antioxidánsokban, biológiailag aktív anyagokban.
Étrend-kiegészítő formában elsősorban nem kedvező fehérje- vagy zsírsavösszetétele miatt érdemes fogyasztani (hiszen ezekből jóval többre van szüksége a szervezetünknek, mint azt por vagy tabletta formában be tudnánk vinni), hanem magas antioxidáns tartalma miatt.
Ezek az anyagok segítenek megküzdeni a szervezetet érő stresszel, károsító hatásokkal, támogatják az immunrendszert és csökkentik a hisztamin felszabadulását, ami allergiák és hurutus megbetegedések esetében előnyös.
A spirulina kifejezettem ajánlott nehéz szellemi vagy fizikai munkát végzőknek, sportolóknak.
Fogyasztása biztonságos, nem jár mellékhatásokkal.
Forrás:
P. D. Karkos et al.: Spirulina in Clinical Practice: Evidence-Based Human Applications (2008)
Archana Kulshreshtha at al.: Spirulina in Health Care Management (2008)
Spirál alakban tekeredve nagy, egybefüggő masszát képezve lebeg a víz felszínén.
Természetes formában csak a magas pH-jú, tiszta állóvízben él meg a trópusi, subtrópusi tájakon Közép-Afrika, Ázsia és Amerika területén.
Ilyen természetes vízből sajnos igen kevés van, úgyhogy mesterségesen, ellenőrzött körülmények között, medencében is termesztik a spirulinát.
Sokáig a növények közé sorolták, hiszen zöld színű és fotoszintetizál vagyis a Nap erejét felhasználva nyeri az energiát.
Később megállapították baktérium voltát, ami viszont cseppet sem csökkentette a spirulina értékét, mivel ezzel együtt az is kiderült, hogy a fontos tápanyagokat rejtő sejtek hártyája „puha” és nem veszi körbe a növényekre jellemző sejtfal.
Így könnyebben meg tudjuk emészteni és nagyobb hatásfokkal hozzájutunk a értékes anyagokhoz.
A spirulinát ősidők óta használják étkezési célokra, de néhány évtizede, mint étrend-kiegészítő is elérhető.
Ázsiában főleg az alultápláltság kezelésére ajánlják, a NASA űrhajósai pedig immunerősítés céljából fogyasztják. Számos kutatást végeztek, amelyek során különböző betegségek és állapotok kezelésében vizsgálták a spirulina lehetséges szerepét.
Jelentőség, hatások:
A spirulina szuperélelmiszer, vagyis rendkívül gazdag táp- és ásványi anyagokban, vitaminokban, antioxidánsokban, biológiailag aktív anyagokban.
Étrend-kiegészítő formában elsősorban nem kedvező fehérje- vagy zsírsavösszetétele miatt érdemes fogyasztani (hiszen ezekből jóval többre van szüksége a szervezetünknek, mint azt por vagy tabletta formában be tudnánk vinni), hanem magas antioxidáns tartalma miatt.
Ezek az anyagok segítenek megküzdeni a szervezetet érő stresszel, károsító hatásokkal, támogatják az immunrendszert és csökkentik a hisztamin felszabadulását, ami allergiák és hurutus megbetegedések esetében előnyös.
A spirulina kifejezettem ajánlott nehéz szellemi vagy fizikai munkát végzőknek, sportolóknak.
Fogyasztása biztonságos, nem jár mellékhatásokkal.
Forrás:
P. D. Karkos et al.: Spirulina in Clinical Practice: Evidence-Based Human Applications (2008)
Archana Kulshreshtha at al.: Spirulina in Health Care Management (2008)
Adatok
Származási hely
Kína
Gyártó
Biorganik
Státusz
Bio
Tömeg
100 g/cs
Vélemények
Legyen Ön az első, aki véleményt ír!
TOP termékek
Termékajánló
Tanúsítvány