Részletek
Jellegzetes ízét és illatát az illóolaj (bizabolén), a gingerolok és a shogaolok adják. (A gingerol átalakulhat shogaollá, zingeronná és paradollá.) Ez az illóolaj a gyökérben termelődik, rendkívül kellemes illatú, és a növény ennek köszönheti jellegzetes, édeskés ízét is. A hatóanyagok koncentrációja közvetlenül a héj alatt a legmagasabb, ezért ha gyökér formában fogyasztjuk, csak nagyon vékonyan hámozzuk, de az is elég, ha a gyökeret csupán erősen megmossuk, és kicsit megdörzsöljük.
A gyömbér hányáscsillapító tulajdonságának farmakológiai háttere nem teljesen tisztázott, de a görcsoldó, szélhajtó tulajdonságainak köszönhetően valószínűleg közvetlen hatással rendelkezik a gyomor-bélrendszerre. A növény hatása gyökerének illóolajában rejlik, mely csökkenti a nyálkahártyák irritációját. Gyulladáscsökkentő hatású, melyet ki lehet használni megfázás és hörghurut esetén. Köztudottan jó emésztési zavarok enyhítésére (enyhe gyomorrontás, puffadás), de émelygésnél, hányingernél is segítségünkre lehet a gyömbér. Jó emésztésserkentő és étvágyjavító hatású.
Egyes hagyományok szerint a gyömbér javítja a memóriát - a kínai tengerészek évezredek óta gyömbért rágcsálnak tengeribetegség ellen -, de nem hat a központi idegrendszerre, ezért nem okoz mellékhatásként fáradtságot, álmosságot. Így azok is alkalmazhatják, akik nagy odafigyelést és jó koncentrációs képességet igénylő tevékenységet végeznek (gépkocsivezetés).
Utazási betegségeket, rossz emésztéssel kapcsolatos tüneteket is gyógyítanak vele. Növeli az immunrendszer fertőzésekkel szembeni ellenálló-képességét.
Hogyan használjuk?
Olaj: Fájdalmas ízületnél külsőleg alkalmazzuk. Néhány cseppet keverjünk össze 15 ml semleges olajjal, majd ezzel a keverékkel masszírozzuk be a fájó, sajgó testrészeket. Izomfájdalmak esetén is alkalmazható.
Tea: Hámozzunk meg egy hüvelykujjnyi gyömbérgyökeret, vágjuk össze apróra, és főzzük 0,5 liter vízben félórán át, majd szűrjük le. Mézzel édesíthető. Naponta háromszor fogyasszuk, de friss gyömbérgyökér-törzset is rágcsálhatunk.
Por: Emésztési panaszok esetén ebben a formában is alkalmazhatjuk.
Fűszerként: Az indiai és kínai konyha régóta alkalmazza húsok, nehezen emészthető ételek ízesítésére. Hazánkban pecsenyéket, zsíros ételeket, nehéz főzelékféléket (bab, lencse) fűszereznek vele, de ízesíthetünk süteményeket, édességeket, szószokat is vele. A gyömbér fokozza az emésztőnedvek termelődését, így segít a nehéz, zsíros ételek emésztésében, s mérsékli a bélgázok képződését.
Citromos-mézes gyömbértea: 25 g friss gyömbérgyökeret 5 dl vízben felforralunk, majd lassú tűzön 20 percig főzzük. Ha már nem túl forró (mintegy 60-65 C-ra hűlt), mézet és citromlevet adunk hozzá.
A gyömbér hányáscsillapító tulajdonságának farmakológiai háttere nem teljesen tisztázott, de a görcsoldó, szélhajtó tulajdonságainak köszönhetően valószínűleg közvetlen hatással rendelkezik a gyomor-bélrendszerre. A növény hatása gyökerének illóolajában rejlik, mely csökkenti a nyálkahártyák irritációját. Gyulladáscsökkentő hatású, melyet ki lehet használni megfázás és hörghurut esetén. Köztudottan jó emésztési zavarok enyhítésére (enyhe gyomorrontás, puffadás), de émelygésnél, hányingernél is segítségünkre lehet a gyömbér. Jó emésztésserkentő és étvágyjavító hatású.
Egyes hagyományok szerint a gyömbér javítja a memóriát - a kínai tengerészek évezredek óta gyömbért rágcsálnak tengeribetegség ellen -, de nem hat a központi idegrendszerre, ezért nem okoz mellékhatásként fáradtságot, álmosságot. Így azok is alkalmazhatják, akik nagy odafigyelést és jó koncentrációs képességet igénylő tevékenységet végeznek (gépkocsivezetés).
Utazási betegségeket, rossz emésztéssel kapcsolatos tüneteket is gyógyítanak vele. Növeli az immunrendszer fertőzésekkel szembeni ellenálló-képességét.
Hogyan használjuk?
Olaj: Fájdalmas ízületnél külsőleg alkalmazzuk. Néhány cseppet keverjünk össze 15 ml semleges olajjal, majd ezzel a keverékkel masszírozzuk be a fájó, sajgó testrészeket. Izomfájdalmak esetén is alkalmazható.
Tea: Hámozzunk meg egy hüvelykujjnyi gyömbérgyökeret, vágjuk össze apróra, és főzzük 0,5 liter vízben félórán át, majd szűrjük le. Mézzel édesíthető. Naponta háromszor fogyasszuk, de friss gyömbérgyökér-törzset is rágcsálhatunk.
Por: Emésztési panaszok esetén ebben a formában is alkalmazhatjuk.
Fűszerként: Az indiai és kínai konyha régóta alkalmazza húsok, nehezen emészthető ételek ízesítésére. Hazánkban pecsenyéket, zsíros ételeket, nehéz főzelékféléket (bab, lencse) fűszereznek vele, de ízesíthetünk süteményeket, édességeket, szószokat is vele. A gyömbér fokozza az emésztőnedvek termelődését, így segít a nehéz, zsíros ételek emésztésében, s mérsékli a bélgázok képződését.
Citromos-mézes gyömbértea: 25 g friss gyömbérgyökeret 5 dl vízben felforralunk, majd lassú tűzön 20 percig főzzük. Ha már nem túl forró (mintegy 60-65 C-ra hűlt), mézet és citromlevet adunk hozzá.
Adatok
Származási hely
Peru
Státusz
Bio
Tömeg
1 kg
Vélemények
Legyen Ön az első, aki véleményt ír!
TOP termékek
Termékajánló
Tanúsítvány