Részletek
Kapszaicin, amitől a paprika csíp
A csípős paprika legjellemzőbb tulajdonsága, hogy csíp. Ha beleharapunk, akkor ő visszaharap. De minek is köszönhető ez a magátolérthetődő dolog? Egy színtelen és ízetlen vegyület okozza, a kapszaicin. (C18H27NO3). Nagyon stabil vegyület, sem melegítésre, sem fagyasztásra nem sérül, nem bomlik. Kivonata fehér por, mely alkoholban oldódik, de vízben nem. Ezért nem segít, ha a paprika csípősségét víz ivással próbáljuk enyhíteni.
A paprika cípősségét nem az ízlelő szerveinkkel érzékeljük, a kapszaicin azokra az idegvégződésekre hat, melyek normál esetben a hő ingert veszik vel. Ellentétben a feketeborssal és a gyömbérrel, tartósan érzéketlenné teszi ezeket az idegvégződéseket, ezért a rendszeres chili fogyasztók kevésbé érzik csípősnek ugyanazt a paprikát, mint a gyakorlatlanok.
a kölünböző paprikák nagyon eltérő mértékben tartalmaznak kapszaicint. A legkevesebb, vagy pedig egyáltalán nem előforduló mennyiségben a zöldség paprikák, mig a legtöbbet a mexikói Habaneró és karibi rokona a Scotch Bonnet tartalmazza. A Habanerok nem csak csípőségükkel hanem kiváló aromájukkal is jeleskednek, a kevésbé edzett kóstolók egészen elviselhetetlennek tartják erejét. A börrel valő érintkezése égési sérüléshez hasonló irritációkat okozhat. ezért körűltekintő ovatosággal kezeljük! Az előbb leirtakból kierűll, hogy tévesen olvashatjük itt-ott hogy a zöldpaprika fogyasztása a kapszaicin tartalma miatt is egészséges.
A csípős paprika legjellemzőbb tulajdonsága, hogy csíp. Ha beleharapunk, akkor ő visszaharap. De minek is köszönhető ez a magátolérthetődő dolog? Egy színtelen és ízetlen vegyület okozza, a kapszaicin. (C18H27NO3). Nagyon stabil vegyület, sem melegítésre, sem fagyasztásra nem sérül, nem bomlik. Kivonata fehér por, mely alkoholban oldódik, de vízben nem. Ezért nem segít, ha a paprika csípősségét víz ivással próbáljuk enyhíteni.
A paprika cípősségét nem az ízlelő szerveinkkel érzékeljük, a kapszaicin azokra az idegvégződésekre hat, melyek normál esetben a hő ingert veszik vel. Ellentétben a feketeborssal és a gyömbérrel, tartósan érzéketlenné teszi ezeket az idegvégződéseket, ezért a rendszeres chili fogyasztók kevésbé érzik csípősnek ugyanazt a paprikát, mint a gyakorlatlanok.
a kölünböző paprikák nagyon eltérő mértékben tartalmaznak kapszaicint. A legkevesebb, vagy pedig egyáltalán nem előforduló mennyiségben a zöldség paprikák, mig a legtöbbet a mexikói Habaneró és karibi rokona a Scotch Bonnet tartalmazza. A Habanerok nem csak csípőségükkel hanem kiváló aromájukkal is jeleskednek, a kevésbé edzett kóstolók egészen elviselhetetlennek tartják erejét. A börrel valő érintkezése égési sérüléshez hasonló irritációkat okozhat. ezért körűltekintő ovatosággal kezeljük! Az előbb leirtakból kierűll, hogy tévesen olvashatjük itt-ott hogy a zöldpaprika fogyasztása a kapszaicin tartalma miatt is egészséges.
Adatok
Származási hely
Magyarország
Státusz
Bio
Tömeg
150 g/db
Vélemények
Legyen Ön az első, aki véleményt ír!
TOP termékek
Termékajánló
Tanúsítvány