Részletek
Hasznos tippek és ötletek fokhagyma felhasználáshoz:
* Minél apróbbra vágjuk, préseljük, annál intenzívebb az illata, amely a főzés során enyhül.
* A szezonális, friss fokhagyma jóval enyhébb aromájú, mint a szárított. Sajnos, ez hazánkban csak ritkán kapható, konyhakertben viszont biztos akad.
* Csak hibátlan gerezdeket használjunk fel, és olyanokat, amelyek nem csíráznak. Maradék vágott fokhagymát ne használjunk fel.
* A fokhagyma zöld csíráját (láthatóvá válik, ha kettévágunk egy fokhagymát), amely hosszabb tárolás után minden fokhagymában kinő, távolítsuk el.
* Ha aggódunk a fokhagyma fogyasztásával járó kellemetlen szagoktól, segít a friss zöldpetrezselyem, citromfű, rágógumi, esetleg rágjunk szét néhány kávébabot a fokhagyma élvezete után. A legegyszerűbb, ha partnerünk és/vagy a társaság többi tagja is fogyasztja, így a mellékhatás nem olyan zavaró.
* Ha a főzés miatt kezeink fokhagyma illatúak, segít egy illatosított kézmosószer, vagy citromlé (esetleg végezzük a tisztítást, előkészítést gumikesztyűben).
* A karamellizált fokhagyma nagyon finom, további előnye, hogy nincs tőle kellemetlen lehelet. Ehhez a fokhagyma gerezdeket pucoljuk meg, vágjuk ketté (esetleges zöld csírákat vágjuk ki), és egy serpenyőben ujjnyi vastag olajban lassan, vagyis alacsony tűzőn kb. 25 perc alatt aranybarnára sütjük. Ideális szószokhoz, párolt zöldségekhez.
* Erős tűzőn gyorsan elég a fokhagyma és keserű lesz!
* A legegyszerűbb fokhagymás mártáshoz úgy jutunk, ha jó minőségű (vagy házi készítésű) majonézet kevés sóval, borssal fűszerezünk, és néhány gerezd fokhagymaprésen átnyomott fokhagymát adunk hozzá.
* Egészben, azaz héjastul is süthetünk fokhagymát. Ehhez a fokhagymák tetejét (csúcsos szár részét) vágjuk le, tegyük tűzálló tálba, és 180 fokos sütőben 30 percig sütjük. A puha héjból nyomjuk ki a fokhagymát, és tálaljuk húsokhoz, halhoz. Fokhagymakrém>>
* Ha több fokhagymát pucolunk meg egyszerre, és lég(szag)mentesen zárható dobozban hűtőszekrénybe tesszük, egy időre megspórolhatjuk a pucolás gondját. A friss fokhagymát helyettesíthetjük olajban, sóban eltett vagy fagyasztott változattal, fokhagymakrémmel, szárított fokhagymával, fokhagymasóval. Tisztított fokhagyma>>
* Ha egy gerezd fokhagymával bedörzsöljük a salátatálat, a saláta kellemes fokhagyma aromát kap.
* Alternatíva lehet fokhagymához szezonban a medvehagyma.
* Minél apróbbra vágjuk, préseljük, annál intenzívebb az illata, amely a főzés során enyhül.
* A szezonális, friss fokhagyma jóval enyhébb aromájú, mint a szárított. Sajnos, ez hazánkban csak ritkán kapható, konyhakertben viszont biztos akad.
* Csak hibátlan gerezdeket használjunk fel, és olyanokat, amelyek nem csíráznak. Maradék vágott fokhagymát ne használjunk fel.
* A fokhagyma zöld csíráját (láthatóvá válik, ha kettévágunk egy fokhagymát), amely hosszabb tárolás után minden fokhagymában kinő, távolítsuk el.
* Ha aggódunk a fokhagyma fogyasztásával járó kellemetlen szagoktól, segít a friss zöldpetrezselyem, citromfű, rágógumi, esetleg rágjunk szét néhány kávébabot a fokhagyma élvezete után. A legegyszerűbb, ha partnerünk és/vagy a társaság többi tagja is fogyasztja, így a mellékhatás nem olyan zavaró.
* Ha a főzés miatt kezeink fokhagyma illatúak, segít egy illatosított kézmosószer, vagy citromlé (esetleg végezzük a tisztítást, előkészítést gumikesztyűben).
* A karamellizált fokhagyma nagyon finom, további előnye, hogy nincs tőle kellemetlen lehelet. Ehhez a fokhagyma gerezdeket pucoljuk meg, vágjuk ketté (esetleges zöld csírákat vágjuk ki), és egy serpenyőben ujjnyi vastag olajban lassan, vagyis alacsony tűzőn kb. 25 perc alatt aranybarnára sütjük. Ideális szószokhoz, párolt zöldségekhez.
* Erős tűzőn gyorsan elég a fokhagyma és keserű lesz!
* A legegyszerűbb fokhagymás mártáshoz úgy jutunk, ha jó minőségű (vagy házi készítésű) majonézet kevés sóval, borssal fűszerezünk, és néhány gerezd fokhagymaprésen átnyomott fokhagymát adunk hozzá.
* Egészben, azaz héjastul is süthetünk fokhagymát. Ehhez a fokhagymák tetejét (csúcsos szár részét) vágjuk le, tegyük tűzálló tálba, és 180 fokos sütőben 30 percig sütjük. A puha héjból nyomjuk ki a fokhagymát, és tálaljuk húsokhoz, halhoz. Fokhagymakrém>>
* Ha több fokhagymát pucolunk meg egyszerre, és lég(szag)mentesen zárható dobozban hűtőszekrénybe tesszük, egy időre megspórolhatjuk a pucolás gondját. A friss fokhagymát helyettesíthetjük olajban, sóban eltett vagy fagyasztott változattal, fokhagymakrémmel, szárított fokhagymával, fokhagymasóval. Tisztított fokhagyma>>
* Ha egy gerezd fokhagymával bedörzsöljük a salátatálat, a saláta kellemes fokhagyma aromát kap.
* Alternatíva lehet fokhagymához szezonban a medvehagyma.
Adatok
Származási hely
Magyarország
Státusz
Bio
Tömeg
50 g/db
Vélemények
Legyen Ön az első, aki véleményt ír!
TOP termékek
Termékajánló
Tanúsítvány