Részletek
LECSÓ elkészítése:
Hozzávalók:
50 dkg húsos paprika
25 dkd paradicsom
3-4 fej vöröshagyma
5-10 dkg kolozsvári szalonna
2 pár mangalica virsli, vagy mangalica kolbász
pirospaprika, só
Elkészítése:
A szalonnát apró kockára vágva kevés zsíron megpirítjuk, majd megfonnyasztjuk rajta a karikára vágott hagymát. Ezután beletesszük a kicsumázott, kb. 0,5 cm karikára vágott vagy szeletelt paprikát és lefedés nélkül, többször kevergetve addig pároljuk, míg éppen kezd puhulni.
Ekkor beletesszük a héjából "kicsomagolt, kis kockákra vágott paradicsomot, megszórjuk pirospaprikával, jól elkeverjük, majd fedő alatt 10-20 perc alatt készre főzzük.
Az utolsó 5 percre beletesszük a karikára vágott virslit vagy kolbászt is.
Vigyázni kell, mert ha túlfőzzük, a paprika héja leválik, és az nagyon nem jó.
Variációk:
A paprikákat hosszában egyik oldalán hasítsuk fel, és a hegyétől kezdve vágjuk karikára, míg el nem érjük a magházat. Ettől kezdve a magházról vágjuk le a paprikát (a szárával egy irányú mozdulatokkal, 1,5-2 cm szélességben). Ez a módszer jó sűrű levet produkál.
Ha valaki nem szereti füstölt ízűen, nyugodtan hagyja ki a szalonnát és a szárazkolbászt.
Aki a csípőset szereti, a fele paprika legyen bogyiszlói.
Tehetünk bele szárazkolbászt is a virsli mellett, vagy csinálhatjuk kizárólag szárazkolbásszal.
Az alaplecsóhoz párolt rizst is adhatunk. Ekkor több paradicsomot (0,5 kg) érdemes felhasználni, hogy levesesebb legyen.
Adhatjuk a lecsót tarhonyával is, ez még finomabb, mint a rizses lecsó. Szintén sok paradicsomot igényel. A kb. 8-12 dkg tarhonyát forró zsíron, sok kevergetéssel világosbarnára pirítjuk, majd felöntjük 1-1,5 dl vízzel. Amikor a tarhonya kezd duzzadni, belekeverjük a lecsóba és ott főzzük készre.
Lecsó bevert tojással: a főzés utolsó 5 percére beleütünk szamélyenként egy tojást. Ezután tálalásig már nem szabad keverni!
A klasszikus tojásos lecsó úgy készül, hogy a főzés utolsó 5 percére beleütünk szamélyenként egy felvert tojást. Ezt kevergetve főzzük készre, nehogy nagy darab tojások lehessenek az ételben. Ehhez a paradicsom kevés legyen, 3-4 darab elég.
A lecsót télire is el lehet tenni: 5 kg hibátlan paprika és 5 kg érett paradicsom kell hozzá, és kb 15 dkg zsír. Ebből kb. 5-6 üveggel (7 dl-es) készíthetünk lecsót. Augusztus elején érdemes eltenni.
A zöldségeket igen alaposan mossuk meg. A paradicsom csutkáját vágjuk ki, daraboljuk fel és daráljuk meg paradicsomdarálón (piacokon még lehet kapni). A daráló szétválasztja a héját és magját a levétől, ez utóbbi kell nekünk. A paprikát vágjuk fel úgy, ahogy szeretjük, és mag nélkül forgassuk meg a zsíron, majd öntsük rá a paradicsomlét és forraljuk kb. 5-10 percig, hogy a paprika éppen puhulni kezdjen, de még ne érje el az étkezési puhaságát. Forrón szedjük befőttes üvegekbe. Csurranásig szedjük, hogy a lé teljesen megtöltse az üveget. Az üvegekre erősen csavarjuk rá a tetejét (ekkor egy kis lé kicsurog ugyan, de levegő nem sok lesz az üvegben, és ez a jó). Ezután az üvegeket tegyük szárazdunsztba (én előzőleg összegyűrt, majd kisimított újságpapírba csomagolom, és pokrócba bugyolálva egy félreeső helyre teszem). 24 óra múlva eltehetjük az üvegeket a spájzba. Az üvegek tetejét kézzel végigsimítva érezhetjük, hogy a jól lezárt üveg teteje enyhén homorú. Amelyik nem, annál újra fel kell forralni az anyagot és újra tölteni az üveget, dunsztolni, majd újra ellenőrizni.
Télen az üveges "Natúr lecsó" is felhasználható, de ne felejtsünk el zsíron fonnyasztott hagymát tenni alá. Ugyanígy járjunk el saját készítésű befőttünkkel is.
Fagyasztott paprikával és paradicsommal is jó lecsó készíthető.
Hozzávalók:
50 dkg húsos paprika
25 dkd paradicsom
3-4 fej vöröshagyma
5-10 dkg kolozsvári szalonna
2 pár mangalica virsli, vagy mangalica kolbász
pirospaprika, só
Elkészítése:
A szalonnát apró kockára vágva kevés zsíron megpirítjuk, majd megfonnyasztjuk rajta a karikára vágott hagymát. Ezután beletesszük a kicsumázott, kb. 0,5 cm karikára vágott vagy szeletelt paprikát és lefedés nélkül, többször kevergetve addig pároljuk, míg éppen kezd puhulni.
Ekkor beletesszük a héjából "kicsomagolt, kis kockákra vágott paradicsomot, megszórjuk pirospaprikával, jól elkeverjük, majd fedő alatt 10-20 perc alatt készre főzzük.
Az utolsó 5 percre beletesszük a karikára vágott virslit vagy kolbászt is.
Vigyázni kell, mert ha túlfőzzük, a paprika héja leválik, és az nagyon nem jó.
Variációk:
A paprikákat hosszában egyik oldalán hasítsuk fel, és a hegyétől kezdve vágjuk karikára, míg el nem érjük a magházat. Ettől kezdve a magházról vágjuk le a paprikát (a szárával egy irányú mozdulatokkal, 1,5-2 cm szélességben). Ez a módszer jó sűrű levet produkál.
Ha valaki nem szereti füstölt ízűen, nyugodtan hagyja ki a szalonnát és a szárazkolbászt.
Aki a csípőset szereti, a fele paprika legyen bogyiszlói.
Tehetünk bele szárazkolbászt is a virsli mellett, vagy csinálhatjuk kizárólag szárazkolbásszal.
Az alaplecsóhoz párolt rizst is adhatunk. Ekkor több paradicsomot (0,5 kg) érdemes felhasználni, hogy levesesebb legyen.
Adhatjuk a lecsót tarhonyával is, ez még finomabb, mint a rizses lecsó. Szintén sok paradicsomot igényel. A kb. 8-12 dkg tarhonyát forró zsíron, sok kevergetéssel világosbarnára pirítjuk, majd felöntjük 1-1,5 dl vízzel. Amikor a tarhonya kezd duzzadni, belekeverjük a lecsóba és ott főzzük készre.
Lecsó bevert tojással: a főzés utolsó 5 percére beleütünk szamélyenként egy tojást. Ezután tálalásig már nem szabad keverni!
A klasszikus tojásos lecsó úgy készül, hogy a főzés utolsó 5 percére beleütünk szamélyenként egy felvert tojást. Ezt kevergetve főzzük készre, nehogy nagy darab tojások lehessenek az ételben. Ehhez a paradicsom kevés legyen, 3-4 darab elég.
A lecsót télire is el lehet tenni: 5 kg hibátlan paprika és 5 kg érett paradicsom kell hozzá, és kb 15 dkg zsír. Ebből kb. 5-6 üveggel (7 dl-es) készíthetünk lecsót. Augusztus elején érdemes eltenni.
A zöldségeket igen alaposan mossuk meg. A paradicsom csutkáját vágjuk ki, daraboljuk fel és daráljuk meg paradicsomdarálón (piacokon még lehet kapni). A daráló szétválasztja a héját és magját a levétől, ez utóbbi kell nekünk. A paprikát vágjuk fel úgy, ahogy szeretjük, és mag nélkül forgassuk meg a zsíron, majd öntsük rá a paradicsomlét és forraljuk kb. 5-10 percig, hogy a paprika éppen puhulni kezdjen, de még ne érje el az étkezési puhaságát. Forrón szedjük befőttes üvegekbe. Csurranásig szedjük, hogy a lé teljesen megtöltse az üveget. Az üvegekre erősen csavarjuk rá a tetejét (ekkor egy kis lé kicsurog ugyan, de levegő nem sok lesz az üvegben, és ez a jó). Ezután az üvegeket tegyük szárazdunsztba (én előzőleg összegyűrt, majd kisimított újságpapírba csomagolom, és pokrócba bugyolálva egy félreeső helyre teszem). 24 óra múlva eltehetjük az üvegeket a spájzba. Az üvegek tetejét kézzel végigsimítva érezhetjük, hogy a jól lezárt üveg teteje enyhén homorú. Amelyik nem, annál újra fel kell forralni az anyagot és újra tölteni az üveget, dunsztolni, majd újra ellenőrizni.
Télen az üveges "Natúr lecsó" is felhasználható, de ne felejtsünk el zsíron fonnyasztott hagymát tenni alá. Ugyanígy járjunk el saját készítésű befőttünkkel is.
Fagyasztott paprikával és paradicsommal is jó lecsó készíthető.
Adatok
Származási hely
Magyarország
Státusz
Bio
Tömeg
1 kg
Választható mennyiségek
0,5 kg, 1 kg, 1,5 kg, 2 kg, ...
Vélemények
Legyen Ön az első, aki véleményt ír!
TOP termékek
Termékajánló
Tanúsítvány