Megosztás & Könyvjelzők

Fizetési megoldás

Vásárló belépés

Kosár

A kosár üres

Termékajánló

Vásárlóink írták

"Én nagyon boldog vagyok, hogy Önökre találtam és egészséges,szép élelmiszerekkel időt megtakarítva tudom a "kis" családomat ellátni. :-)" (Bereznai-Földényi Anita, Budapest)

"Köszönjük, hogy vannak, mert így a szombat délelőttünk egymással eltöltött idő a biopiaci sorban állás helyett!" (Für Ágnes, Pilisvörösvár)

"Továbbiakban is szándékomban áll Önöktől vásárolni, a cégükkel, az ügyintézés gyorsaságával, a kedvességgel meg vagyok elégedve. Sok sikert kívánok Önöknek!" (T. Cs., Budapest)

Termék részletek



Friss zöldborsó, zsenge, új termés, bio (IT)

ÚJ
Bio
Friss zöldborsó, zsenge, új termés, bio (IT)
  • Friss zöldborsó, zsenge, új termés, bio (IT)
2 790 Ft/kg
Egységár: 2 790 Ft/kg/
A zöldborsó értékes táplálék, magját voltaképpen éretlenül szeretjük.
Sárgán és szárazon volna érett.
A zöldborsó kalóriaértéke 100 grammban 88 kcal, nagyjából a burgonyáéval azonos.
Fehérjetartalma nagy, 5-7 g, s bár ezt régen nem tudták, de kifejezetten bőséges fehérjetartalma miatt volt nagy becsű takarmánynövény.
Nagyon sok esszenciális aminosavat tartalmaz.
A száraz sárgaborsóban nyilván kevesebb a víz, 20-25 % fehérjét, 1-3 % zsírt, 60 % szénhidrátot tartalmaz.
0,4 g zsír és 10-14 g szénhidrát van benne.
További értékes tápanyagai a karotin, a B1- és B2-vitamin.
Ugyancsak 100 grammban 2 mg C-vitamin van.
Ásványi anyagai közül a foszfor és a kálium van nagyobb, 1 mg fölötti mennyiségben, a mikroelemek közül a vas, cink, mangán és réz említésre méltó.

Hogyan fogyasszuk?
Fáradságosnak tűnő tisztítása miatt manapság alig valaki fogyasztja a zöldborsót nyersen.
Régen inkább az volt a gond, hogy zöldborsófejtéskor hogyan lehet megőrizni a kifejtett szemeket a folyton arra tébláboló gyerekektől és egyéb torkos családtagoktól, akik ha tehették, marékszámra tömték a szájukba a friss cukorborsó szemeket.
Manapság főként főzve levesként, főzelékként, illetve köretnek, rizzsel vegyítve rizibiziként vagy mexikói zöldségkeverékben fogyasztjuk, illetve ugyancsak főzve salátába, leginkább franciasalátába vagy ahhoz hasonló majonézes, tejfölös salátákba tesszük.
A zöldborsó frissen fejtve hűtőben 0 °C körül nagyjából egy hétig jól tárolható, csak arra kell figyelni, hogy ne fülledjen be, ezért inkább megfelelő edényben tartsuk, ne pedig zacskóban.
Remekül tartósítható házilag is előfőzéssel, majd mélyhűtéssel vagy sós lében hőkezeléssel.
  • A borsó állítólag két őshazával is rendelkezik, az egyik Afganisztán, a másik Abesszínia.
    Egyiptomi és kisázsiai régészeti leletekből kiderül, hogy hamar haszonnövénnyé vált.
    Az i.e. 6-7000 éves leletek is vannak.
    A Földközi-tenger környékén az ókori görögök, majd a rómaiak termesztették.
    A középkorban már elterjedt volt termesztése, és több fajtát is ismertek.
    A borsót ugyan Európában igen régen ismerjük, de elsősorban mint takarmánynövényt.
    Tudták, milyen finom lesz a teje a tehénnek, ha borsóval etetik. A juhok télen borsószalmát kaptak.
    A babhoz hasonlóan száraz sárgaborsóként lehetett raktározni, de így ma sem örvend nagy népszerűségnek.
    Azóta annyira közkedvelt, amióta a mélyhűtés folyamatosan elérhetővé tette számunkra a friss zöld szemeket.
    A növény többi része ma is fontos takarmány.
  • Származási hely
    Olaszország
    Státusz
    ÚJ    Bio    
    Tömeg
    1 kg