Megosztás & Könyvjelzők

Fizetési megoldás

Vásárló belépés

Kosár

A kosár üres

Termékajánló

Vásárlóink írták

"Én nagyon boldog vagyok, hogy Önökre találtam és egészséges,szép élelmiszerekkel időt megtakarítva tudom a "kis" családomat ellátni. :-)" (Bereznai-Földényi Anita, Budapest)

"Köszönjük, hogy vannak, mert így a szombat délelőttünk egymással eltöltött idő a biopiaci sorban állás helyett!" (Für Ágnes, Pilisvörösvár)

"Továbbiakban is szándékomban áll Önöktől vásárolni, a cégükkel, az ügyintézés gyorsaságával, a kedvességgel meg vagyok elégedve. Sok sikert kívánok Önöknek!" (T. Cs., Budapest)

Termék részletek



Jégcsap retek, bio (DE) (5-600 g/db)

ÚJ
Bio
Jégcsap retek, bio (DE) (5-600 g/db)
790 Ft/db
Egységár: 1,58 Ft/g/
A retek az egyik legigénytelenebb csemege zöldségünk.

Tápértéke:
A retek legnagyobb értéke a benne levõ kén, ami a testünk fehérjét tartalmazó részében jelen van.
A test maga nem tudja elõállítani, táplálékból jutunk hozzá.

Tartalmaz:
Az ásványi sók csak szerény mennyiségben képviseltetik magukat, mégis mivel a téli vitamin- és ásvány-ínség után fogyasztjuk, a szervezet szinte teljes egészében hasznosítja azokat.

Gyógyhatása:
A reteknek nagyon jó gyógyhatása van, de nem szabad túlzásba vinni a fogyasztását, mert ha túlságosan tömören fogyasztjuk a retek-lét, károsíthatjuk az emésztési szerveket.
Azok, akik gyomor vagy bélgyulladásban szenvednek, nem fogyaszthatnak nagyobb mennyiségben reteklét.

Emésztést serkentõ:
A retket nem hiába kedveljük a salátánkban.
Egyesek szerint naponta kellene belõle fogyasztani kettõt-hármat.
Ez nemcsak a test általános egészség fenntartását szolgálná, de azoknak, akik emésztési zavarokkal küzdenek jó, ha serkenteni tudják az emésztést.
Ugyancsak az idõsebb korosztály velejárója a belekben felhalmozódó szél. A retek szélhajtónak is megfelel.

Eldugult légutak:
A megfázás következtében eldugulnak a légutak.
Ez nagyon kellemetlen lehet, különösen a gyerekeknél.
A retek fogyasztása segít kitisztítani a légutakat.
Ha a retket nem hajlandó elfogyasztani, a reteklét rácsepegtetjük valamilyen ételre és úgy is beadhatjuk.
Reteksziruppal is könnyebbíthetünk az eldugult légutakon.

Szamárköhögés:
A szamárköhögés nem egyszer járványszerû betegség.
A baj az, hogy nem tudunk sokat tenni ellene.
Ha végképp tanácstalanok vagyunk, próbálkozzunk meg a reteksziruppal, amit méz és retek-lé keverékébõl kapunk.
Egyébként megfázásos betegségekre nem adhatunk édességet, inkább savanyú italt, cukor nélkül.

Túlterhelt máj:
A túlterhelt máj, amikor valóban nem tudunk mit kezdeni, mert úgy érezzük semmi sem segít.
Ha a máj annyira túl van terhelve, hogy nem tudja fogadni a vér tisztítását, ez a faladat a vesékre hárul, amelyeknek nagyon korlátolt a képességük, hamar felmondhatják a szolgálatot.
A legjobb tehát a gyógyítást a májjal kezdeni, amikor még a veséket is megmenthetjük.
A májnak egyébként több gyógyszert is találhatunk a táplálékaink között, de a májzsírosodásra legjobb a fekete retek.
És abból is a retek-lé kúraszerû alkalmazása, legalább hat héten keresztül.

Epekõ és epegyulladás:
Az epére gyógyítólag hat a retek.
Minden epeműködési rendellenességet gyógyíthatunk vele, még az epegyulladást is.
Az epe ugyanis az elfogyasztott zsiradékkal kerül kapcsolatba.
A felhalmozódott mennyiség idõvel irritálja az epét, ekkor kezdünk valamit érezni az oldalunkon, a máj mellett.
Ilyenkor legjobb, ha étkezésünkbe bekapcsoljuk a retket is.
Ha epekõ vagy epehomok van, legjobb ha hathetes retek-lé kúrát kezdünk.

Elkészítési mód:
A retket, az eddigi szokásainktól eltérõen, jobban is bekapcsolhatjuk az étrendünkbe. S ha egy talpalatnyi kertecskénk is van, adjunk helyet a reteknek, mert nagyon hálás csemege. Felhasználhatjuk nyersen salátákhoz, de párolhatjuk is más zöldséggel az egész növényt. Pároláshoz és a centrifugázáshoz és más esetben is az egész növényt használjuk, mert a felsõ része is gyógyhatású, tele van klorofillal. Általában kalcium és más ásványok is elõfordulnak e növények zöld részében.
Ha reteklét fogyasztunk, vigyázzunk, mert erõs hatása van, föl kell hígítani akár vízzel, akár más zöldség-lével. Kezdjük két-három evõkanálnyi retek lével naponta kétszer, háromszor és ezt a mennyiséget emelhetjük, attól függõen, hogy érezzük magunkat. Az adagolás mindig az egyén tûrõképességétõl függ, de ebben az esetben se, vigyük túlzásba. Tartsuk be az arany középutat, naponta ne fogyasszunk három fél csészénél többet.
  • Jégcsapreteknek hívjuk az összes fehér színű, répatestű retket, lehet az hónapos-, nyári- vagy téli.

    Ázsia kultikus retke
    A fehér retek Ázsia legfontosabb zöldségnövénye, a Japán, Kínai és Indiai konyha nélkülözhetetlen alapanyaga. A Daikon, jégcsap-, téli-, japán- vagy kínai retek néven ismert retekfajta egész évben kapható piacokon. A retek hosszúkás, fehér színű, általában 20-35 cm hosszú, de nem ritka a félméteres darab sem, a retektest legnagyobb átmérője pedig elérheti a 10 cm-t. Ázsiában szívesen fogyasztják nyersen, apró kockákra vagy vékony szeletekre vágva, sós pácban vagy szójaszósszal, de gyakran párolják, levesbe főzik vagy tengeri ételek mellé kínált szószba is keverik. Kínában újév napján frissen sütött retek-tortaként fogyasztják.

    A jégcsapretek vitamindús és egészséges
    A jégcsapretek a diétás étrend fontos alapanyaga, alacsony kalóriatartalom mellett, magas A, B és C-vitamin, valamint kalcium-, vas- és foszforérték jellemzi. Enzimjei és kéntartalmú vegyületei (amelyek enyhe csípősségének okozói) elősegítik az emésztést. Zamatos, enyhén édeskés, kevésbé csípős, mint a nálunk közismert hónapos retek. Legédesebb része közvetlenül a levelek alatti fehér vagy egyes fajtáknál zöld színű gyökérváll. Főzés közben a csípőssége elillan, míg édeskés aromája tovább fokozódik.
  • Származási hely
    Németország
    Státusz
    ÚJ    Bio    
    Tömeg
    500 g/db