Megosztás & Könyvjelzők

Fizetési megoldás

Vásárló belépés

Kosár

A kosár üres

Termékajánló

Vásárlóink írták

"Én nagyon boldog vagyok, hogy Önökre találtam és egészséges,szép élelmiszerekkel időt megtakarítva tudom a "kis" családomat ellátni. :-)" (Bereznai-Földényi Anita, Budapest)

"Köszönjük, hogy vannak, mert így a szombat délelőttünk egymással eltöltött idő a biopiaci sorban állás helyett!" (Für Ágnes, Pilisvörösvár)

"Továbbiakban is szándékomban áll Önöktől vásárolni, a cégükkel, az ügyintézés gyorsaságával, a kedvességgel meg vagyok elégedve. Sok sikert kívánok Önöknek!" (T. Cs., Budapest)

Termék részletekHegyes erős paprika, bio (HU) - Németh Gyula

Bio
Hegyes erős paprika, bio (HU) - Németh Gyula
390 Ft/db
Egységár: 390 Ft/db
A paprika az indiánok ősi termesztett növénye.
Származási területéről Dél- és Közép-Amerika felfedezése után rendkívül gyorsan elterjedt, és ma már a legkülönbözőbb éghajlatú országokban termesztik.
Angol neve a "pepper" (bors) valószínűleg a korai felfedezők tévedéséből született, akik a bors növényt hasonlónak találták az olyannyira keresett fűszerrel.

Energiatartalom: 20 kcal, 84 kJ/100 g

A paprika legyen fényes, színe élénk.
Fontos, hogy kemény és ropogós legyen.

A paprika sem tartozik a hosszan eltartható zöldségek közé, azonban a hűtő alsó rekeszeiben ez a rövid idő egy pár nappal meghosszabbítható.

Főzhetjük, süthetjük, tölthetjük, de fogyaszthatjuk nyersen is salátákban vagy csak úgy önmagában.
A paprika mindemellett kitűnő díszítője is lehet tálaknak.

Mint köztudott, a paprika rendkívül sok C-vitamint tartalmaz, de ezen kívül az A-vitamin tartalma is kimagaslóan nagy, és van benne némi E-vitamin is.
A paprika sok jó tulajdonsága közül az egyik, hogy - hasonlóan a paradicsomhoz - tartalmaz többféle bioflavont is, amelyek a rákos megbetegedések megelőzését szolgálják.

 • Kapszaicin, amitől a paprika csíp
  A csípős paprika legjellemzőbb tulajdonsága, hogy csíp. Ha beleharapunk, akkor ő visszaharap. De minek is köszönhető ez a magátolérthetődő dolog? Egy színtelen és ízetlen vegyület okozza, a kapszaicin. (C18H27NO3). Nagyon stabil vegyület, sem melegítésre, sem fagyasztásra nem sérül, nem bomlik. Kivonata fehér por, mely alkoholban oldódik, de vízben nem. Ezért nem segít, ha a paprika csípősségét víz ivással próbáljuk enyhíteni.

  A paprika cípősségét nem az ízlelő szerveinkkel érzékeljük, a kapszaicin azokra az idegvégződésekre hat, melyek normál esetben a hő ingert veszik vel. Ellentétben a feketeborssal és a gyömbérrel, tartósan érzéketlenné teszi ezeket az idegvégződéseket, ezért a rendszeres chili fogyasztók kevésbé érzik csípősnek ugyanazt a paprikát, mint a gyakorlatlanok.

  a kölünböző paprikák nagyon eltérő mértékben tartalmaznak kapszaicint. A legkevesebb, vagy pedig egyáltalán nem előforduló mennyiségben a zöldség paprikák, mig a legtöbbet a mexikói Habaneró és karibi rokona a Scotch Bonnet tartalmazza. A Habanerok nem csak csípőségükkel hanem kiváló aromájukkal is jeleskednek, a kevésbé edzett kóstolók egészen elviselhetetlennek tartják erejét. A börrel valő érintkezése égési sérüléshez hasonló irritációkat okozhat. ezért körűltekintő ovatosággal kezeljük! Az előbb leirtakból kierűll, hogy tévesen olvashatjük itt-ott hogy a zöldpaprika fogyasztása a kapszaicin tartalma miatt is egészséges.

 • Származási hely
  Magyarország
  Státusz
  Bio    
  Tömeg
  100 g/db