Xilit édesítőszer, Trendavit (500g)

Vélemény írása a termékről

Nyírfacukor vagy Xilit

Mindenekelőtt érdemes letisztázni, hogy mindkét termék egy öt szénatomos cukornak, a xilóznak megfelelő cukoralkohol. Ezek megtalálhatók a természetben, sőt, saját optimális működéséhez az emberi szervezet is állít elő 5 szénatomos cukrokat. Az öt szénatomos cukrok szerkezetükből adódóan jobban ellenállnak a hőnek, savaknak és lúgoknak. Rendkívül stabil vegyületek, emiatt lassabban is emésztődnek és nem minden baktérium képes megemészteni őket.

A nyírfacukor kémiai neve xylitol - xyl(lon): fa, ami a nyírfára utal + -itol. Ez pontosan így és sehogy máshogy nem jelenti a nyírfacukrot. A mindennapokban nem sok mindent nevezünk tudományos nevén (például nem nátrium-kloridot adunk az ételeinkhez ízesítésként, hanem sót) így a Nyírfacukor ezt a találó nevet kapta elnevezésként, mert a nyírfában lévő xilánból is elő lehet állítani. A kétféle termék között változhat a technológia és az adott vegyületet máshonnan is ki lehet nyerni, de mindkettő az 5 szénatomos cukrok közé tartozik.

Ezen cukorhelyettesítők édesítőereje alig marad el a cukorétól, energiatartalmuk csupán a szacharóz 60%-a. Az egyetlen olyan cukorhelyettesítőnek számítanak, melyek anyagcsere-zavarok esetén is fogyaszthatók. Hűsítő hatása a legintenzívebb a cukoralkoholok között, ezért főleg cukormentes rágógumik és cukorkák édesítésére használják.
A cukorhelyettesítők legnagyobb csoportjába, a cukoralkoholok közé tartozik. Csak kis része szívódik fel, ezért nem terheli az inzulinháztartást. Glikémiás indexe jellemzően 10 körüli, szemben a kristálycukor 68-as GI-jével, ezért fogyasztása különösen cukorbetegeknek, valamint szív- és érrendszeri betegségben szenvedőknek előnyös. Felszívódása lassú, emellett a bélbaktériumok is bontják őket, és egy részük kiürül, ezért nem hasznosulnak 100%-osan. További előnyük, hogy a szájban levő baktériumok nem képesek tápanyagként hasznosítani őket, ezért nem okoznak fogszuvasodást. A cukorhoz hasonlóan használható, könnyen oldódik, viszont mivel nem táplálja a gombákat, élesztős tészták elkészítéséhez nem alkalmas. Az egyetlen hátránya, hogy cukoralkohol lévén hasmenést okozhat, ha túl sokat használunk belőle, ezért fogyasztásához fokozatosan kell hozzászoktatni a szervezetet.

Megjelenése szinte teljesen azonos a hagyományos kristálycukoréval, az emberi szervezetre gyakorolt élettani hatása viszont épp az ellenkezője. A nyírfacukor fogyasztása önmagában nem vezet elhízáshoz, jótékony hatással van a fogakra, lúgosítja a szervezetet, gyorsítja az emésztési folyamatokat és segíti a kiválasztást.
Felnőttek, gyermekek, cukorbetegek, várandós kismamák, fogyni vágyók és candida-diétán lévők is egyaránt biztonsággal fogyaszthatják.
Vélemény írása a termékről
Csak regisztrált vásárló, belépést követően írhat véleményt.
Név
E-mail cím
Üzenet
Értékelés
Vélemények a termékről
Nincs vélemény a termékről
cib