Megosztás & Könyvjelzők

Fizetési megoldás

Vásárló belépés

Kosár

A kosár üres

Termékajánló

Vásárlóink írták

"Én nagyon boldog vagyok, hogy Önökre találtam és egészséges,szép élelmiszerekkel időt megtakarítva tudom a "kis" családomat ellátni. :-)" (Bereznai-Földényi Anita, Budapest)

"Köszönjük, hogy vannak, mert így a szombat délelőttünk egymással eltöltött idő a biopiaci sorban állás helyett!" (Für Ágnes, Pilisvörösvár)

"Továbbiakban is szándékomban áll Önöktől vásárolni, a cégükkel, az ügyintézés gyorsaságával, a kedvességgel meg vagyok elégedve. Sok sikert kívánok Önöknek!" (T. Cs., Budapest)

Termékek


Xilit édesítőszer, Trendavit (250g)
Xilit édesítőszer, Trendavit (250g)
Nyírfacukor vagy Xilit

Mindenekelőtt érdemes letisztázni, hogy mindkét termék egy öt szénatomos cukornak, a xilóznak megfelelő cukoralkohol. Ezek megtalálhatók a természetben, sőt, saját optimális működéséhez az emberi szervezet is állít elő 5 szénatomos cukrokat. Az öt szénatomos cukrok szerkezetükből adódóan jobban ellenállnak a hőnek, savaknak és lúgoknak. Rendkívül stabil vegyületek, emiatt lassabban is emésztődnek és nem minden baktérium képes megemészteni őket.

A nyírfacukor kémiai neve xylitol - xyl(lon): fa, ami a nyírfára utal + -itol. Ez pontosan így és sehogy máshogy nem jelenti a nyírfacukrot. A mindennapokban nem sok mindent nevezünk tudományos nevén (például nem nátrium-kloridot adunk az ételeinkhez ízesítésként, hanem sót) így a Nyírfacukor ezt a találó nevet kapta elnevezésként, mert a nyírfában lévő xilánból is elő lehet állítani. A kétféle termék között változhat a technológia és az adott vegyületet máshonnan is ki lehet nyerni, de mindkettő az 5 szénatomos cukrok közé tartozik.

Ezen cukorhelyettesítők édesítőereje alig marad el a cukorétól, energiatartalmuk csupán a szacharóz 60%-a. Az egyetlen olyan cukorhelyettesítőnek számítanak, melyek anyagcsere-zavarok esetén is fogyaszthatók. Hűsítő hatása a legintenzívebb a cukoralkoholok között, ezért főleg cukormentes rágógumik és cukorkák édesítésére használják.
A cukorhelyettesítők legnagyobb csoportjába, a cukoralkoholok közé tartozik. Csak kis része szívódik fel, ezért nem terheli az inzulinháztartást. Glikémiás indexe jellemzően 10 körüli, szemben a kristálycukor 68-as GI-jével, ezért fogyasztása különösen cukorbetegeknek, valamint szív- és érrendszeri betegségben szenvedőknek előnyös. Felszívódása lassú, emellett a bélbaktériumok is bontják őket, és egy részük kiürül, ezért nem hasznosulnak 100%-osan. További előnyük, hogy a szájban levő baktériumok nem képesek tápanyagként hasznosítani őket, ezért nem okoznak fogszuvasodást. A cukorhoz hasonlóan használható, könnyen oldódik, viszont mivel nem táplálja a gombákat, élesztős tészták elkészítéséhez nem alkalmas. Az egyetlen hátránya, hogy cukoralkohol lévén hasmenést okozhat, ha túl sokat használunk belőle, ezért fogyasztásához fokozatosan kell hozzászoktatni a szervezetet.

Megjelenése szinte teljesen azonos a hagyományos kristálycukoréval, az emberi szervezetre gyakorolt élettani hatása viszont épp az ellenkezője. A nyírfacukor fogyasztása önmagában nem vezet elhízáshoz, jótékony hatással van a fogakra, lúgosítja a szervezetet, gyorsítja az emésztési folyamatokat és segíti a kiválasztást.
Felnőttek, gyermekek, cukorbetegek, várandós kismamák, fogyni vágyók és candida-diétán lévők is egyaránt biztonsággal fogyaszthatják.

Vélemény írása a termékről
Név
E-mail cím
Üzenet
Értékelés

Vélemények a termékről
Nincs vélemény a termékről